06-31069157 info@tanjao.nl

30 Trekjes die alleen ADHD’ers zullen herkennen (Deel 2)

door | feb 10, 2025 | ADHD, Hersenen | 0 Reacties

30 Trekjes die alleen ADHD’ers zullen herkennen (Deel 2)

In Deel 1 deelde ik de eerste 30 trekjes die alleen ADHD’ers zullen herkennen. Diverse ADHD-stuiterballen hebben de blog glimlachend en schaterlachend gelezen. De specifieke ADHD-eigenaardigheden waren niet alleen herkenbaar, ook kwamen ze met nieuwe ‘Quirks’ op de proppen. Ik heb inmiddels voldoende voor een Deel 2, maar blijf gerust reageren! Deel 3 in the making 😉

In de lijst hieronder komen ook wat meer serieuze eigenschappen naar voren. ADHD is niet alleen ‘fun & games’, maar ligt ten grondslag aan best wel wat heftige trekken, waar het soms echt moeilijk mee valt te dealen. In Deel 1 deelde ik bijvoorbeeld al de verslavingsgevoeligheid van de ADHD’er.

Sommige geluiden… Aaarrggghhh

Je kan niet tegen bepaalde geluiden, zoals sommige muziek, snurken, ademen, of kauw-geluiden. Je kunt ook op geen enkele manier in de buurt blijven van dit geluid.

Irritante bewegingen

Je wordt helemaal para als iemand binnen jouw gezichtsveld zit te wiebelen met voeten, vingers of handen, maar doet dit zelf continu.

Woede en agressie

Je kunt woede-aanvallen hebben en daardoor in de problemen komen met familie, vrienden, politie en justitie. Deze razernij is vaak geen tekortkoming in je persoonlijkheid, maar een gevolg van ongediagnosticeerde ADHD en extreme overprikkeling.

Mensen vinden je ’te veel’ 

Mensen vinden je snel ‘te veel’. Om onverklaarbare reden word je ontslagen, keren vrienden je de rug toe, of zijn mensen ineens boos op je. Jij hebt geen idee wat er is gebeurd. Soms lijkt het alsof de hele wereld (die ene groep buren, vrienden, klasgenoten of collega’s) ineens heeft besloten: Jij bent AF en we gaan je nu wegpesten, buitensluiten, demoniseren, afkappen. Het niveau van pijnlijkheid die dit met zich meebrengt is enorm. Mensen met AuDHD (dus dubbele diagnose Autisme-ADHD) hebben hier sneller last van.

Telefoontjes plegen

Je vindt het afgrijselijk om telefoontjes te plegen. Like… de hel op aarde. Gek genoeg: je zult wel merken dat als je ‘gedwongen’ wordt dit te leren, bijvoorbeeld door werk wat je hebt, je hier vanzelf beter mee wordt en het minder eng is.

Post en e-mail

Hetzelfde geldt voor post. Stapels ongeopende enveloppen liggen bij de deur te wachten. Het idee dat er iets in zit wat je stress gaat opleveren, is overweldigend. Om dezelfde reden zouden er zo maar 32 duizend 271 ongeopende mails in je inbox kunnen staan. Not to brag… maar ik heb even gecheckt voor je. In mijn eigen mailbox… that is.

Waiting mode

Afspraken later op de dag. Ik zat in een ADHD-behandelgroep die om 3 uur ’s middags begon. Hoe dan? Wie verzint zoiets? Wat er gebeurt in dit soort situaties is dat de ADHD’er in ‘waiting mode’ (wacht modus) gaat. Of het nu een afspraak met je moeder, de tandarts of een mondeling is voor je studie (of dat ene telefoontje dat je eind van de middag verwacht)… er is geen plaats in je dag voor iets anders dan alleen dat evenement. Tot dat moment moet je WACHTEN. En komt er ook he-le-maal niks meer uit je handen. Waiting mode!

Onverwachte small talk

Plotselinge praatjes op straat, of in de supermarkt met die bekende van vroeger. “Heeeee, hoe gaat het met jou?” Als je de persoon al weet te herkennen, moet je on the spot gaan verzinnen a. hoe het met je gaat b. waar je die persoon ook alweer precies van kent c. wat hij of zij wil horen d. hoe je je zo snel mogelijk kan verwijderen uit die awkward Hell…

In de rij

In de rij wachten. Of gewoon wachten (waiting mode). Voor de kassa, aan de telefoon, in de file, in de winkelstraat (Loooooop doooooorrrrrrrr!!!!! FFS)

Intrusive thoughts

Intrusieve gedachten. Je pasgeboren baby tegen de muur smijten? Collega op haar bek slaan? De bak spinazie regen het plafond gooien? Verzinnen hoe je onderweg waarschijnlijk een auto ongeluk krijgt? De uit de hand lopende ruzie die nooit is gebeurd en nooit gaat gebeuren met je baas helemaal uit denken? In jouw hoofd gebeurt er van alles en dat is soms erg extreem. Als ADHD’er, Autist of AuDHD’er is dit schering en inslag.

Je MOET…

De gordijnen invliegen van woede als iemand je vertelt (hoe schattig of lief bedoelt ook) wat je moet doen. MOET? IK MOET NIKS! Problemen met autoriteit, verplichtingen, de dingen doen ‘zoals ze horen’, nee dank je, liever niet. Met een net woord heet dit Pathological Demand Avoidance (PDA). Als je geen ADHD-diagnose hebt (en dat is bijvoorbeeld het geval bij veel Autisten, of oudere ADHD’ers) dan kan PDA voor ontzettend veel problemen zorgen. Kennis ervan en begrip erover bij jou en de omgeving kan juist weer zorgen voor meer rust en een betere communicatie. Ik schrijf hier zeker in de toekomst nog een blog over.

Gevoel van afwijzing

Iets anders waar ik ook nog een blog over ga schrijven (Sterker nog: Ik heb al overwogen er een BOEK over te schrijven, zo groots en veelomvattend is dit): is Rejection Sensitive Dysphoria. De Gigantisch grote angst om afgewezen te worden, die ADHD’ers kunnen hebben. In welke vorm of welke context dan ook. De afwijzing voelt niet als een klein beetje afwijzing, maar voelt als fysieke pijn. Bijvoorbeeld als een mes die in je rug, hart of buik wordt gestoken. Te veel om eventjes hier uit te legen, Wordt vervolgd!!!

Parallel Play

Je kunt je waarschijnlijk beter concentreren als je in dezelfde kamer zit met een ander Neurodivergent persoon. Jullie doen allebei jullie eigen ding (bijvoorbeeld jij leert, en je vriendin is aan het borduren). Dit wordt in ‘onze community’ ook wel parallel play

De goede lepel. Of vork

Over lepels. Of vorken. Er is er maar een de goede. Dit is niet uit te leggen. Maar als je het snapt…. Welkom bij onze ADHD-community 😊

Douchen enzo…

Persoonlijke hygiëne kan een probleem zijn. Douchen bijvoorbeeld. ADHD’er zijn lastig met overgangen (bv van de auto naar het huis, of van de woonkamer naar de slaapkamer). Maar van kleren aan naar kleren uit, onder de douche, nat er weer onder uit, afdrogen, dan weer moeten aankleden… dat is een sensorische en executieve nachtmerrie. Tanden poetsen idem dito. Ik geef altijd als tip: baby billendoekjes of vochtige wegwerpwashandjes. Als er dan dagen tussen zitten dat jezelf schoonhouden lastiger is: dan kan zoiets een oplossing zijn.

Aan of uit

Op sommige dagen kun je bergen verzetten en doe je in drie uur meer dan in een week, op andere dagen ben je al blij als je je van je bed naar de bank kunt verschuiven om de rest van de dag series te bingen. Aan of uit.

Stapel administratie

Ergens in jouw huis staat er een stoel waar je administratie (lees, geopende en ongeopende post) op ligt. Ook heb je mandjes met daarin thuisloze spulletjes (plastic snuisterijtjes, kapotte brillen, oude post, een sok, half rolletje snoep/ kauwgom, schroevendraaier en ga zo maar door). En sorry. Ik verzin dit niet.

Risico’s nemen

Je houdt van risico’s nemen. Fikkies stoken, uit een vliegtuig springen, motercross, je auto oprijden tot het geen-benzine-lichtje al heel lang brandt… alles voor avontuur!

Impulsief

Je bent impulsief en gaat aan op leuke last minute plannen die de alledaagse sleur doorbreken. Alles om maar niet de post te hoeven openen of te moeten denken aan die toets waar je nog voor moet leren.

Processing speed

De verwerkingssnelheid van jouw brein fluctueert gigantisch. Het ene moment kun je sneller denken dan ieder ander en kom je op de proppen met de meest geweldige oplossingen, maar op andere momenten snap je de mop als laatste en kun je vergaderingen waar tien mensen aan het woord zijn maar nauwelijks volgen.

Geld uitgeven

Je kunt nog wel eens veel meer uitgeven dan je van plan was, of dat er binnen komt. Dit houdt in (zeker gecombineerd met je impulsieve aard) dat we financieel in de problemen kunnen komen.

Verliefd en andere heftigheden

ADHD’ers kunnen heftige emoties ervaren en ook snel verliefd worden of het gevoel hebben dat ze verliefd zijn. Verliefdheid hoeft dit niet persé te betekenen. Limerence (bijna dwangmatige fixatie, gekenmerkt door euforie bij wederkerigheid en angst of paniek bij afwijzing of onzekerheid) ligt vaak op de loer.

Die bladzijde steeds moeten lezen

Je hebt net die bladzijde gelezen. Helemaal. Maar er niks van begrepen. Dus lees je hem weer. En weer. Zonder dat er iets blijft hangen. Heel irritant!

Kastjes en laatjes staan open

Kastjes of laatjes laat je open staan. Ik heb er zelf (voor zover ik weet) geen last van, maar ik weet dat dit voor veel andere ADHD’ers zeker anders is. En een bron van ergernis voor hun huisgenoten!

Veel te vol hoofd

Je wilt zo veel doen en hebt allerlei ideeën in je hoofd. Je hoofd zit echter zo vol met van alles en nog wat dat je overweldigd raakt door je eigen gedachten en niet meer weet wat je moet starten, of waar je dan moet beginnen. Ik heb hier net een blog over geschreven!

Spullen op rare plekken

Je hebt de neiging om spullen op rare plekken neer te leggen. Dat is precies de reden dat ADHD’ers die hun sleutelbos kwijt zijn bijvoorbeeld in de koelkast, de wasmand en tussen de bank kussens kijken. Ik was zelf ooit een schoteltje kwijt met daarop een gebakje die ik echt NET gepakt had. Ik was zo ontzettend in de war en we hebben alles afgezocht. Nergens meer te vinden. Tot ik hem vond. In de bestekla! Schotel met taartje! I shit you not!

Wat doe ik hier ook alweer?

Je komt een kamer binnen, maar weet bij god niet meer wat je er moest doen. Je doet een kast open, maar weet echt niet meer wat je wilde pakken. En Google. Hoe vaak als dat ik Google open, omdat ik wat wil opzoeken, naar naar lege Google page zit te staren, omdat ik het gewoon niet meer weet. Vaak het korte termijn geheugen van een goudvis!

Body Focused Repetitive Behavior

Je kunt BFRB ontwikkeld hebben. Dit is Body Focused Repetitive Behavior en zoals de naam al aangeeft: Herhalend gedrag met een lichaamsgericht kenmerk. Bijvoorbeeld vingers tikken, duimen draaien, kauwen, je eigen haren uittrekken, pulken aan je huid, nagels bijten, wiebelen met je voeten en ga zo maar door. BFRB kan obsessief en compulsief worden, gerateerd aan verslavening door de extra (kortdurende) Dopamine die het gedrag aanmaakt.

Naar behandeld in je leven

De kans dat je in je leven bent gepest, of buitengesloten, of te maken hebt gehad met beschuldigend, onvriendelijk, bekritiserend, onvriendelijk, boosaardig gedrag (omdat je anders bent en je anders gedraagt) is groot. Dit kan grote (negatieve) effecten hebben in je latere leven en ligt ten grondslag aan RSD (Rejection Sensitive Dysphoria), waar we het eerder over hadden.

Lekkere comfortabele kleding

Je bent gek op comfortabele kleding, zonder rare ribbeltjes, labeltjes, strakke riemen, knopen, kriebelende elementen, of anderszins sensorisch ellendige onderdelen. Met sloffen of huissokken aan je voeten 😊

Dit was weer echt een gigantisch lange lijst! Heb je aanvullingen, laat alsjeblieft horen in de comments, dan neem ik ze mee in deel 3!!

Liefs, Tanja

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?