Op deze zonnige zomerse vrijdag ga ik met mijn kindjes naar opa en oma in het vakantiehuisje. Het belooft weer een eet-feestje te worden en ik wil niet achterblijven, dus ik ben gisteren al begonnen met de voorbereidingen voor een overheerlijke pizza funghi! En vandaag laat ik jullie stap voor stap weten hoe ik deze pizza volgens eigen recept heb gemaakt. Mijn moeder vond het belangrijk dat ik hierbij nog even vermeld dat het ook hier weer (net als bij alle andere recepten op mijn website) gaat om mijn eigen recept. Wil je de recepten van de gerechten van mijn website delen, gebruik dan de social media icons hieronder of hiernaast. Wil je de inhoudt overnemen, bijvoorbeeld in een artikel of eigen blog, neem dan even contact met me op!
Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor 2 à 3 pizza’s:
Ingrediënten:
Bodem:
- juice-pulp van 1 kilo winterpeen (dus de pulp die achterblijft in de bak nadat je 1 kilo winterpeen door de sapcentrifuge of slowjuicer hebt gehaald)
- 150 gram lijnzaad, geweekt in water
- 1/3 potje zongedroogde tomaten op olie
- himalaya zout en vers gemalen peper
- scheutje olijfolie als het mengsel te droog is
Topping:
- sla (bijvoorbeeld zakje gemengde sla met stukjes wortel er in of fijngesneden ijsbergsla)
- 1,5 tomaat in plakjes
- 1/3 gele paprika in reepjes
- rauwe, veganistische Parmezaanse kaas
Topping saus:
- 14 snoeptomaatjes of 3 tomaten
- italiaanse kruiden
- himalaya zout en vers gemalen peper
- 2 eetlepels rauwe mayonaise (of wat cashewnoten pasta met scheutje appelazijn)
- halve rode of groene paprika
Topping gemarineerde, gedroogde champignons: (Zie ook hier)
- 2 bakjes kastanje champignons
- 2/3 potje zongedroogde tomaten op olie
- flinke scheut olijfolie
Bereidingswijze:
Voor de bereiding van de belangrijkste elementen in dit recept gebruik je een droogoven (dehydrator). Ik heb jaren geleden een (nieuwe, maar tweedehandse) Excalibur aangeschaft met vijf lades. Dit is in mijn ervaring ruim voldoende. Voor dit recept heb ik vier lades gebruikt, maar ik adviseer je om er vijf te gebruiken. De reden hiervoor geef ik je zo.
Bodem:
Ik drink in de ochtend vaak wortel-sinaasappelsap, vers gejuiced en zodoende heb ik van de 1 kilo winterpeen die ik hiervoor gebruik de pulp over. Deze is geweldig te verwerken in diverse gerechten, waaronder de pizza bodem. Je pureert 1 potje zongedroogde tomaten op olie met wat olijfolie. Een derde hiervan gaat bij de wortelpulp. Voeg de andere ingrediënten toe en kneed dit met schone handen tot een bol. Verdeel de bol dan in 2 kleine bollen als je houdt van een dikke pizza bodem en in 3 kleine bollen, als je liever een knapperige pizza bodem wilt. Ik heb hier 2 bodems van gemaakt, maar persoonlijk hou ik meer van dunne bodems dus ik adviseer jou eigenlijk drie bollen te maken (wat automatisch neerkomt op vijf i.p.v. vier lades. Als je maar 1 pizza bodem wilt maken, kun je van het resterende ‘deeg’ crackers of ‘wortelbroodjes’ maken. Heerlijk als snack met wat rauwe mayo en groenten.
Leg elke bol op een teflon vel op een drooglade en maak hier een ronde pizzabodem van. Zorg ervoor dat het ‘deeg’ gelijkmatig is verdeeld, zodat er geen gaatjes in komen als het eenmaal gedroogd is.
Gemarineerde, gedroogde champignons:
Maak dan de kastanje champignons schoon met wat keukenpapier en snijd deze in plakjes van ongeveer 1/3 centimeter dik. Doe deze in een bak en voeg de rest (2/3) van de gepureerde zongedroogde tomaten op olie bij en een scheutje olijfolie. Met deze gemarineerde champignons bedek je 2 met teflon papier bedekte lades van de droogoven, zodat deze straks lekker gemarineerd uit de oven komen. Ik vond deze gemarineerde champignons zo’n doorslaggevend succes, dat ik ze ook gebruik nu als snack en om er salades een extra ‘bite’ mee te geven. Echt ontzettend lekker en net in roomboter gebakken champignons 😉
Droogoven:
De droogoven zet je op 43 graden en je droogt de bodems en champignons gedurende 2 x 5 uur. Na 5 uur is het belangrijk dat je alles omdraait en de teflon vellen weg haalt. Dit doe je zo:
- Je haalt elke lade er een voor een uit en legt de lade op het aanrecht of een ander groot oppervlak zoals de eettafel;
- Je glijdt heel voorzichtig het teflon vel met de pizza bodems als eerste van de lade af totdat het vel plus bodem op het oppervlak ligt;
- Over de pizza bodems leg je nu de lade met de ladebedekking aan de binnenkant;
- Vervolgens draai je alle heel voorzichtig om;
- Tenslotte haal je het teflon vel van de bodem af en zet deze terug in de droogoven;
- De champignons veeg je met de hand van het teflon vel op de droogladebedekking;
- Vervolgens schep je de champignons met de handen een beetje om en zet ze weer in de droogoven;
- Bodems kun je bewaren in een plastic zak en de champignons in een plastic bakje met deksel
Saus:
Alle ingrediënten voor de saus pureer je tot een gladde massa en als de pizza bodem is afgekoeld, spreid je de saus egaal over de bodem.
The finishing touch:
Vervolgens leg je de salade, tomaten en paprika stukjes op de pizza. Hier overheen leg je de gemarineerde champignons. Ik heb hierna de pizza afgemaakt met zelfgemaakte rauwe Parmezaanse Kaas. Hiervoor gebruik ik edelgistvlokken. Deze kun je krijgen in de natuurvoedingswinkel. Ik vermeng deze vlokken met een beetje amandelmeel, himalaya zout en knoflookpoeder. Zo krijg je precies de textuur en de ‘bite’ van Parmezaanse kaas. Ik heb de pizza aan verschillende mensen laten proeven (die geen raw food dieet volgen) en zij vonden hem allemaal erg lekker. Maar dat het hier gaat om een overheerlijke pizza waar jij je als raw foodie niet voor hoeft te schamen, kun je denk ik wel zien aan de foto’s!
Eet smakelijk!
Liefs, Tanja
Photo credits and copyright: Tanja Ortmans