06-31069157 info@tanjao.nl

Open water zwemmen in de kou

door | okt 29, 2022 | Divers, Geen categorie, Gezondheid, Inspiratie | 0 Reacties

Open water zwemmen in de koude maanden

 Terwijl de avond valt over het Jisperveld en de voorbereidingen voor het Halloweenfeest in Jisp in volle gang zijn, zit ik behaaglijk in mijn slaapzak met kruik, nippend aan mijn hete thee op te warmen van mijn duik in het open water.

De buitentemperatuur is nog steeds hoog, de watertemperatuur ook met 15 graden en ik vond dat ik daarom vandaag best een kilometer kon zwemmen. Vanwege de hoge temperaturen.

Open water zwemmen is pure magie

Je wordt als het ware een met de natuur. Ik zwem graag tegen zonsondergang. Terwijl ik het koude water tegen mijn slechts in bikini gehulde lichaam voel glijden, zie ik de warme, gouden gloed van de ondergaande zon op het water fonkelen. Een visje die tegen het oppervlak schiet, een watervogel die voorbij zwemt, een reiger op de kant houden mij gezelschap in dit meditatieve moment.

Koudwatershock

Na ongeveer 400 meter zwemmen voel ik de omslag in mijn lijf. De koudwatershock hebben de bloedvaten in mijn huid afgesloten en al het warme bloed trekt zich terug naar mijn core. Mijn lichaam raakt verdoofd door de kou en dat zorgt ervoor dat het water aangenaam warm gaat aanvoelen. Nu wordt het lekker! Juist op het moment dat ik er eigenlijk uit moet. Maar het voelt zo fijn deze eenwording met de natuur!

Bij plotselinge onderdompeling in koud water ondergaat het lichaam een ‘koudeshock’. Deze acute stressreactie omvat een plotselinge en oncontroleerbare inademing, gevolgd door het sneller kloppen van het hart. Daarnaast stijgt de bloeddruk en de bloedvaten in de huid vernauwen zich om warmteverlies tegen te gaan. Deze reactie is bedoeld om de kerntemperatuur te behouden en onze vitale organen te beschermen. 

Grens opzoeken in de kou

De afgelopen weken is mijn ‘uit-het-water-procedure’ zo geoptimaliseerd dat mijn lichaamstemperatuur niet meer dan een halve graad daalde op de kant. Ik besluit mijn lichaam vandaag te testen en dubbel zo lang in het water te blijven als eigenlijk verstandig is. In het water raak ik namelijk nooit onderkoeld. Maar de duur van de koude exposure is wel direct van invloed op hoe het zo dadelijk op de kant gaat.

De klok tikt….

Na ongeveer een kilometer, zwem ik terug naar de zwemtrap en doe in het water alvast mijn bikinitop en neopreen handschoenen uit. De tijd gaat lopen zodra ik er uit kom en ik tel hardop mee. Binnen 120 tellen moet ik aangekleed zijn en dan heb ik nog 30 tellen om met kruik helemaal tot mijn nek in de slaapzak te zitten.

Afterdrop

Alles lukt en binnen drie minuten zit ik warm. Precies als ik de nare ‘afterdrop’ voel binnenkomen. De afterdrop is eigenlijk een proces van diffusie. Het moment dat ik het water uit kom en mijn lichaam begrijpt dat de koudeshock voorbij is, begint het koude bloed uit mijn ledematen terug te stromen naar mijn core en het warme bloed uit mijn core terug te stromen naar mijn armen en benen. Tot dat moment was mijn core temperature perfect gebleven. Maar door het proces van diffusie gaat mijn temperatuur zakken. Door me razendsnel warm aan te kleden en binnen afzienbare tijd in de slaapzak te zitten, kan ik voorkomen dat ik ernstig onderkoeld raak.

Afterdrop is de voortdurende daling van de kerntemperatuur van je lichaam nadat je uit het koude water komt. Dit gebeurt omdat tijdens de blootstelling aan het koude water de bloedvaten in je huid en ledematen vernauwen om warmteverlies te minimaliseren en je vitale organen te beschermen. Wanneer je het water verlaat en begint op te warmen, verwijden deze bloedvaten zich weer, waardoor koud bloed vanuit de periferie terug naar je core stroomt. De Afterdrop voel je meestal aankomen binnen drie tot tien minuten nadat je uit het water bent. Pas als je dit hebt meegemaakt weet je hoe accuraat de term is 😉

En dan gaat het alsnog mis….

Vandaag mogen al mijn ervaring, mijn voorbereiding en mijn goed uitgekiende, Autistische procedure niet baten. Het voelt alsof al mijn bloed in mijn lichaam bevriest. De afterdrop komt binnen ‘with a vengeance’ en binnen tien minuten daalt mijn lichaamstemperatuur van 37,3 naar 34,9, terwijl ik klappertandend en met blauwe lippen wacht tot het ergste voorbij gaat. Oeps. Hier ben ik duidelijk te ver over mijn eigen grenzen gegaan. Hoera voor ADHD-impulsiviteit 😉

Langdurige blootstelling aan koud water kan leiden tot onderkoeling, een toestand waarbij de kerntemperatuur van je lichaam potentieel gevaarlijk laag wordt. De symptomen beginnen vaak met rillingen, klappertanden en blauwe lippen.

Genieten van de natuur

Gelukkig stijgt mijn temperatuur rustig binnen drie kwartier weer naar 37 graden. Ik maak me ondertussen geen zorgen en zit eindeloos te genieten van dit fantastische moment in de natuur. Thee drinkend, warm omhuld geniet ik van het kabbelende water, de ondergaande zon en de geluiden van de vissen en de watervogels. Het mooie van dit proces is dat ik weet wat er gebeurt en dat ik ook weet dat het goed komt.

Als ik weer helemaal terug op temperatuur ben, bedank ik het water en de natuur voor dit gezegende moment, pak ik mijn spullen in en ga ik opgewarmd en verfrist terug naar huis.

Tips voor open water zwemmen (in koud water)

Zwemmen in open water kan echt veilig, zelfs als het koud is. Maar zorg dan wel voor goede veiligheidsmaatregelen (en wees geen ADHD’er zoals ik!):

  • Zwem echt altijd met een zwemboei. Dit is een opblaasbare oranje boei die je vastmaakt om je middel en die achter je drijft tijdens het zwemmen. Ze zijn zo gemaakt dat je er ook je mobiel en sleutels in kunt doen. Als je soms in het donker zwemt, bevestig dan een rood knipperend fietslichtje aan je boei. De boei kun je bijvoorbeeld bij Decathlon krijgen.
  • Ik hou niet van zwemmen in wetsuit en zwem altijd in bikini. Als het kouder wordt trek ik een shortie aan. Dat is een surf wetsuit met korte mouwen en korte pijpjes. Dit is belangrijk, zodat je deze makkelijk uit kan trekken (ik trek deze uit terwijl ik nog onder de wateroppervlakte ben)
  • Als de watertemperatuur lager wordt en je hebt erg veel last van koude handen en voeten (of zoals ik Reynoud heb), dan zijn Neopreen handschoenen en zwemsokken ontzettend fijn. Zorg echt voor een dikte van 3-5 mm.
  • De regel is bij zwemmen onder de 20 graden: Jouw duur in het water is precies gelijk, of korter in minuten dan de temperatuur aangeeft. Bijvoorbeeld: Is de watertemperatuur 17 graden, dan ben je maximaal 17 minuten in het water. Is de temperatuur 2 graden, dan zorg je dat je binnen twee minuten er in en er uit bent!). Je kunt een timer op je telefoon zetten.
  • Let in het water (tijdens het zwemmen) op signalen van dreigende onderkoeling. Als je merkt dat het water gaat aanvoelen als gelei en zwemmen lastiger wordt, dan krijgen je spieren last van de kou. Ik blijf soms tegen mezelf aanpraten. Zodra ik merk dat mijn kaken niet meer lekker bewegen en ik er geen volzin meer uit kan krijgen…weet ik dat het tijd is om er uit te gaan.
  • Ik heb altijd een waterthermometer bij me (een voedselthermometer voldoet prima!) en een lichaamsthermometer. Meten is weten!
  • Zorg dat alles bij de hand ligt, zodat je ZO SNEL MOGELIJK al je kleding weer aan hebt. Begin met je torso en hoofd. Dus muts op, shirt, trui en jas…en dan pas de onderkant. Het warm houden van je ‘core’ is essentieel.
  • Fijn is om een thermoskan met hete thee mee te hebben. Ik heb daarnaast een kruik mee en een slaapzak. Mijn vetpercentage is laag, dus ik heb iets meer nodig om warm te worden.
  • Bij mooie, zonnige dagen kan er veel verkeer op het water zijn (boten, surfers, etc). Zorg dat je steeds goed oplet, maak oogcontact met de andere mensen op het water, zodat je weet dat je gezien bent.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?