Het is vandaag vrijdag en zodoende ben ik precies vier weken bezig met mijn Yoga Challenge! Omdat vandaag ook mijn Raw Food Challenge begint en ik de afgelopen dagen ontzettend druk ben geweest met mijn kinderen en de voorbereiding van de volgende Challenge, is yoga erbij ingeschoten. Ookal zit ik vandaag op dag 28, ik schrijf dag 26 en maak gewoon de 30 vol!

Van de week sprak ik met mijn vriendin Daniëlle die een eigen yoga school heeft en ik binnenkort ga interviewen over yoga. Ik vroeg haar naar de Zonnegroet en hoe zij deze vindt. Zij vindt die maar niks, zei ze. Ze houdt meer van Yin Yoga. Yin Yoga? Ja Yin Yoga. Dat is yoga die meer gebruik maakt van statische asana’s dan een reeks bewegingen. Ik begon er over na te denken en realiseerde me dat ik de Zonnegroet altijd heel langzaam uitvoer, omdat ik ook meer van statische bewegingen houd die ik dan even vasthoud. Naar aanleiding van dit gesprek ben ik me gaan verdiepen in Yin en Yang yoga en besloot ik voor vandaag een Yin Yoga sessie te gaan doen.

 

Yin Yoga

Yogaonline zegt over deze vorm van Yoga het volgende:

“In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. ‘Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt,’ zegt Ramkeka. In zijn boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Grilley, de grondlegger van de Yin Yoga, dat verschil uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.‘ De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. ‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel’. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken.”

Yang Yoga is een meer actieve en dynamische vorm van yoga. Als je de Zonnegroet 25 keer vloeiend achter elkaar uitvoert, dan is dat een typische Yan wijze van Yoga beoefenen.

De video sessie van vandaag vond ik best zwaar. Omdat ik de afgelopen twee dagen brood heb gegeten, zijn mijn heupen weer wat ontstoken en de oefeningen van vandaag omvatten een behoorlijke stretch van de heupen. Wat ik opmerkelijk vond is dat de pijn aan het begin van elke yin-houding erger was. Naarmate ik langer in de houding lag en naar het ongemakkelijke gevoel ademende, des te meer ontspannen werd de asana. De pijn stopte zelfs bijna. Hoewel ik het als een prettige sessie heb ervaren, geloof ik dat ik de afwisseling van Yin en Yang in de yoga ook fijn vind!

Liefs, Tanja

Bron: http://www.yogaonline.nl/web/Oefeningen/Yogasoorten/Yoga-Stijl/Yin-yoga.htm

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.
× Hoe kan ik je helpen?