Via Facebook had ik vandaag een leuk gesprek met een vrolijke vrouw die ik van vroeger ken. Ze had mijn yoga-epistel gelezen en vertelde me hoe yoga haar had geholpen bij haar herstel van een ernstige ziekte. Omdat ze gedurende de behandeling niet meer kon sporten, is ze -ondanks dat het maar een heel suf iets leek- yoga gaan beoefenen. Ze heeft daar nog geen dag spijt van gehad en het helpt haar bij het bewustwordingsproces.

We hadden het ook over favoriete yoga houdingen en ze vertelde dat ze ervan overtuigd is dat de houdingen die we op dit moment fijn vinden, blijkbaar de houdingen zijn die we nu in ons leven nodig hebben. Dat vond ik een interessante invalshoek, omdat ik merk dat ik de sterke voorkeuren en afkeuren begin te krijgen als het gaat om yoga posities en bepaalde combinaties van houdingen. Ik ben dus even het Net op gedoken en onze voorkeuren blijken iets te vertellen over onszelf en de wijze waarop we in het leven staan.

Elke yogi, hoe ervaren of onervaren ook, heeft eigenlijk een echt favoriete yoga pose. Ik heb er zelf meerdere, maar er is er een die ik echt het allerfijnste vind en waar ik ook eindeloos lang in kan blijven staan. Het is de tree pose, of boomhouding. Niet vreemd, want ik ben dol op bomen. Welke houding past het beste bij jou?

Boomhouding – Tree Pose

Je bent goed gegrond, maar houdt er wel van om je eigen grenzen te testen. De boomhouding is vaak populair bij de wat nieuwere yogi’s, omdat het de voorbode is van de wat meer geavanceerde balanceer houdingen en als je deze boomhouding onder de knie hebt, voelt het moeiteloos. Als je nog wat wiebelig staat, focus je dan op het contact met moeder aarde via je tenen. Zet deze stevig op de grond en voel hoe je in verbinding staat met de grond. Als je juist al wat steviger staat, richt dan je aandacht meer op het omhoog brengen van je ribbenkas en  het zo ver mogelijk naar boven uitstrekken van je vingers. De boom staat met haar wortels (jouw benen en voeten) in contact met de aarde, het vrouwelijke en met haar takken en bladeren (jouw armen en handen) in contact met het mannelijke, de zon. Als je goed in balans staat in deze houding, kun je ervan uitgaan dat je ook de mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in jezelf in balans hebt.

 

Wielhouding of brughouding – Backbend

Als je graag achterover gevouwen ligt of staat in deze houding, geeft dat letterlijk aan dat je rug flexibel is en je niet bang bent om je ribbenkas (je hart) te laten zien. Het laat zien dat je een open hart hebt, een liefdevol karakter en niet bang bent om nieuwe dingen aan te gaan. Wees wel voorzichtig dat je uitbundigheid niet lijdt tot blessures aan je rug, schouders of nek in deze yoga houding. Vertaald naar het dagelijks leven, bekent dit dat als je niet zo sterk bent als dat je flexibel bent, je kunt eindigen met te veel ballast op je schouders.

Vooroverstrekking – Forward fold

Zittend of staand, een voorliefde voor het jezelf voorover strekken, geeft aan dat je introspectief bent. Zodoende ben je niet bang om je hoofd tot rust te brengen, zodat je kunt luisteren naar je eigen gedachten. Voorover strekken is ook geassocieerd met het kijken naar het verleden en veel in je hoofd te zitten met zaken die vroeger zijn gebeurd. Probeer deze oefening voldoende af te wisselen met ander yoga houdingen, zoals het jezelf uitstrekken naar de hemel. Wees je er tevens van bewust om -als je de deze vooroverstrekking uitvoert, dat je goed gecentreerd blijft in het huidige momenten. Je gedachten kunnen en zullen afdwalen, maar je aandacht terugbrengen naar je ademhaling en het bewustzijn van je lichaam, helpen je aanwezig te blijven in nu, zonder af te dwalen naar wat is geweest.

 

Gedraaide staande houdingen – Revolved standing poses

Een neiging om graag met je lichaam in een geroteerde houding te staan, geeft aan dat je absoluut niet bang bent voor het leven. Je hebt misschien best veel hooi op je vork, terwijl het toch allemaal lijkt te werken. Dit komt omdat je de delicate balans kent van hard werken en overgave om het allemaal bij elkaar te houden. Denk er wel aan dat je jezelf af en toe best mag trakteren op wat rust en ontspanning. Zowel in je leven als in je yoga praktijk.

 

Hoofdstand – Headstand

Als je het een uitdaging vindt om op je hoofd te staan, ben je geïnteresseerd in het verbeteren van je intuïtie en leren hoe je een gevoel van vertrouwen kunt behouden bij uitdagende situaties in je leven. Je gaat deze uitdagingen ook niet uit de weg en gaat met dapper hart de confrontatie aan met het leven. Net als fans van de handstand, sta je ervoor open om het leven te bezien vanuit meerdere invalshoeken. Het is interessant om te ervaren hoe je in je eigen centrum kunt blijven staan, zonder uit balans te geraken, zelfs al staat je hele wereld letterlijk op zijn kop. 

 

Handstand

Ondanks dat je houdt van een opwindend bestaan, weet je wel je evenwicht te bewaren temidden van de chaos. Fans van de handstand zijn niet bang om het leven te bezien vanuit een ander gezichtspunt dan de gemiddelde mens. De truc voor jou als handstand-lover, is om je uitbundigheid in balans te brengen met gratie en om te leren zachtjes te vallen op die momenten dat jouw enthousiasme je misschien in wat benardere situaties brengt.

 

Lijkhouding – Corpse pose

Hou je van de lijkhouding (die ik liever Savasanah noem, dat klinkt vriendelijker)? Dan ben je waarschijnlijk hartstikke druk met een overvolle agenda en heel hard toe aan wat rust, ontspanning en extra slaap. Onze maatschappij draagt mensen die een ongelooflijke snelle, succesvolle levenswijze kunnen bijhouden, op handen. Echter, ergens weet je ook wel dat momenten van rust, stilte en reflectie ook belangrijk zijn in het leven. Kijk of je elke dag een paar momenten kunt vinden, waarop je die rust in jezelf kunt vinden. Houd altijd in gedachten dat de werkelijke uitdaging van deze houding is, om je geest tot rust te brengen, zonder enerzijds in slaap te vallen of anderzijds bezig te zijn met wat je gaat koken of wat je nog moet voorbereiden voor de vergadering van morgen.

 

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over wat jouw favoriete yoga houding over jou zegt. Mocht je meer willen lezen over wat de diepere betekenis is achter jouw favoriete yoga houding, dan kun je daarover (in het Engels) hier meer lezen.

Veel liefs en tot morgen, Tanja

 

Tanja
Tanja Ortmans (1973) is Metafysicus, Hypnotiseur, Sci-Fi Auteur, Integratief Psychotherapeut, Multidimensional Coach, Designer en moeder van vijf (haar jongste zoon Gaia woont in de hemel). Vanaf haar vroegste jeugd is de ontdekkingstocht naar de multidimensionaliteit van het leven, de reis van de ziel, kwantum fysica en hoger bewustzijn haar grootste passie. Ze woont samen met haar vier kinderen en drie katten, in de buurt van Amsterdam.
× Hoe kan ik je helpen?